Translate

Fontos

Tudta Ön, hogy az Európai Unióban minden gépkocsi tulajdonos szabadon választhatja meg, hogy hol végezteti a gépkocsija karbantartását?

Tovább...

 

Autósport

Partnereink

 

 

 

A katasztrófa után 5,5 évvel

 

2010. október 4-én átszakadt a MAL Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. tulajdonában lévő Ajkai Timföldgyár Kolontár és Ajka között létesített, 400×600 m-es vörösiszap-tárolójának gátja.

A kiömlő vörösiszap az érintett területeken gyilkos munkát végzett - Kolontár, Devecser, Somlóvásárhely és a folyók:

- 10 ember élettét vesztette  – köztük egy 1 éves kislány

- több, mint 200 sebesültről tudunk

- háziállatok hulltak el

- növények, vetemények  szűntek meg létezni

- otthonok váltak lakhatatlanná

- ez,  összegben nem kifejezhető mértékű veszteség, tragédia!!!

2010. november 5-én nyilvánosságra hozott kormányhatározat a MAL Zrt.-t nevezi meg az október 4-én bekövetkezett katasztrófa károkozójának. 2012. szeptember 24-én elkezdődtek a tárgyalássorozatok.

Több, mint 5 után, 2016. 01 28-án megszületett a Veszprémi Törvényszék első fokú ítélete a vösöriszap ügyben, mely a következő:

 

„2016.01.28-án a Veszprémi Törvényszék első fokon felmentette a vörösiszapper mind a tizenöt vádlottját a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése vádja alól. A törvényszék szerint a katasztrófa oka "altalaj eredetű stabilitásvesztés" volt.”

 

MI NEM ÉRTÜNK EGYET AZ ÍTÉLETTEL!

 

AZ EMBER ÉLETHEZ VALÓ JOGÁT, A TERMÉSZET VÉDELMÉT ÉS ANNAK SÚLYOS MEGSÉRTÉSÉT, VALAMINT  A KEGYELETI  RÉSZVÉT MEGGYALÁZÁSÁT TÜKRÖZI EZ AZ ÍTÉLET!

 

NE FELEJTSÜK EL AZT SEM, HOGY AZ ILLETÉKESEK SZÁMOLTAK A GÁT ÁTSZAKADÁSÁNAK LEHETŐSÉGÉVEL, EZ PEDIG TOVÁBB SÚLYOSBÍTJA  A VÁDLOTTAK FELELŐSSÉGRE VONÁSÁT ÉS  BÜNTETÉSÉT! (http://www.femina.hu/hirhatter/vorosiszap_elore_lehetett_tudni)

MÉLYEN ELÍTÉLJÜK  A VESZPRÉMI TÖRVÉNYSZÉK EZEN ÍTÉLETÉT, MELYET MEGDÖBBENVE, ÉRTETLENÜL ÉS MEGVETÉSSEL FOGADTUNK!

 

HELYESBÍTEK: NEM FOGADJUK EL!!

 

Véleménykinyilvánítás:

Mivel mi is ott voltunk másnap hajnalban a vörösiszappal szennyezett területeken és részt vettünk a mentésben, láttuk és hallottuk a jajkiáltásokat, a síró és gyászoló szemeket, a kétségbeesés minden fázisát és a halált, ennek jogán lejegyezzük ide a véleményünket.
A per elsőrendű vádlottja, B. Zoltán, a Mal Zrt. egykori vezérigazgatója az utolsó szó jogán is ártatlannak vallotta magát. Arról beszélt, hogy „vannak olyan tragédiák, amelyek akkor is bekövetkeznek, ha mindenki szabályosan végzi a dolgát.” - No comment…

54 perces dokumentumfilm a katasztrófáról:

https://youtu.be/Ajte_h6ODPE

Kártérítési perek a Fővárosi Törvényszéken is futottak, az utolsó ilyen tárgyaláson 2016. január 19-én hirdettek első fokú ítéletet, melyben a Mal Zrt.-t fizetésre kötelezték.
De.
A sok megnyert per ellenére a felszámolás alá vont Mal Zrt. nem tudott kártérítést fizetni a károsultaknak. Helyette a kormány különített el forrásokat a kártérítésre. Tavaly ősszel a Magyar Nemzet a Veszprém Megyei Kormányhivatal tájékoztatása alapján azt írta: szeptember végéig 33-an kaptak összesen 91,5 millió forintos kártérítést a vörösiszap-károsultak közül a 400 millió forintos keretből.
A településeken maradt lakosság /többen elköltöztek a településekről és soha nem is akarnak oda visszaköltözni/ folytatja a tragédia előtti életét, talpra álltak és kitartásuknak köszönhetően jól haladnak, nem adják fel. Az 5 évvel ezelőtti katasztrófa nyomai szinte már nem is látszanak. Mindez nem jelenti azt, hogy a tragédia meg sem történt!

Felelős mindig van!

A vádlottaknak vállalniuk kell a felelősséget tetteikért! Ezzel talán megelőzve egy ilyen vagy ehhez hasonló katasztrófa újabb bekövetkeztét!

 

Galériánkban összegyűjtöttünk pár képet és videót a tragikus eseménnyel kapcsolatban

A katasztrófa képekben -  google segítséggel

A katasztrófa videó képekben – youtube és indavideó segítséggel

 

2016.02.01.

 

Vissza...

 

 

E-mail:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.u

info@autodivus.hu

 

 

 

Biztosítás

 Biztosítás kötés

Ügyintézés

Nanobionic